Стоматологічна клініка «Ярослав» проводить якісне видалення зубів з використанням сучасного обладнання.

Для початку, розглянемо, що таке видалення зуба:

Видалення зуба  - стоматологічна операція по екстракції зуба з зубної альвеоли.

Показання до видалення

Показання до видалення зубів умовно діляться на екстрені та планові. Необхідність екстреного видалення виникає при гострих гнійних запаленнях, що поширюються на кістку (періостит, остеомієліт), флегмони, абсцеси, синусити, лімфаденіт, коли зуб не підлягає консервативному лікуванню або не представляє функціональної цінності, а також при сильних зубних болях, коли проведення адекватного лікування неможливо , при поздовжньому переломі зуба, при переломі коронкової частини з оголенням пульпи, якщо коронку неможливо відновити шляхом пломбування або ортопедичного лікування.

Атипове (дістопірованних) положення зуба мудрості

У плановому порядку зуб може бути видалений за наступними показниками:

  • Зуби з непрохідними кореневими каналами з хронічними околокорневой периодонтитами, кістами, особливо ускладнені гайморитом, невралгії.
  • Неможливість зберегти зруйнований зуб.
  • Рухливість зубів третьої і четвертої ступеня при пародонтиті.
  • Атипове положення зубів мудрості або інших зубів, які травмують слизову оболонку, заважають прийому їжі і функції мови.
  • Надкомплектні і ретеновані зуби, що викликають біль або запальні процеси (ретенційні кісти).
  • Механічне пошкодження зуба (переломи кореня).
  • Зуби на лінії переломів щелеп.
  • Пухлини щелепи.
  • При проведенні ортодонтичного лікування.
  • При проведенні ортопедичного лікування (одиночні зуби, які заважають стабілізації протеза).

Протипоказання

У деяких випадках рекомендують утриматися від видалення:

  • Під час менструації (внаслідок поганий згортання крові).
  • При деяких гострих хворобах (інфаркт міокарда, гіпертонічний криз, інфекційні захворювання).
  • При прийомі лікарських препаратів, що знижують згортання крові (наприклад, кардіоаспірін).
  • У початкові і кінцеві місяці вагітності.

У хворих на гемофілію видалення зуба має проводитися в стаціонарі.

Історія

Перед відкриттям антибіотиків, хронічні інфекції зуба часто зв'язувалися з різноманітними проблемами здоров'я, і ​​тому видалення хворого зуба було звичайним лікуванням при різних захворюваннях. Інструменти, використовувані для видалення зубів датуються кількома століттями. У XIV столітті Гуй де Чоліак винайшов зубної пелікан, який використовувався до кінця XVIII століття. Пелікан був замінений зубним ключем, який, в свою чергу, був замінений сучасними щипцями в XX століття.

Техніка видалення

Видалення зубів часто категоризируются як «прості» і «хірургічні». Прості видалення виконуються на зубах, коронки або коріння яких добре візуалізовані і можуть бути надійно зафіксовані щипцями.

Зазвичай зуб видаляють використовуючи зубні щипці або елеватори, якими зуб качають назад і вперед або повертають навколо осі, поки періодонтальна зв'язка не буде достатньо зруйнована, а підтримуюча альвеолярна кістка буде утрамбована і розширена, внаслідок чого зуб стає досить вільним, щоб бути віддаленим.

Щипці мають щічки, якими захоплюють зуб, ручки і замок. Існують щипці, призначені для видалення певних груп зубів або їх коренів. Зуби видаляють щипцями з несходящіміся щічками. Коріння видаляють щипцями зі сходяться щічками. Різці та ікла верхньої щелепи видаляють прямими щипцями. Для видалення премолярів і молярів верхньої щелепи використовують S-подібні щипці (щипці типу «байонет»). Різці нижньої щелепи видаляють за допомогою вигнутих на 90 ° щипців з вузькими щічками. Для видалення іклів і премолярів застосовують щипці з широкими щічками, а для молярів щипці з шипами, які заходять між країнами зуба.

Перед тим, як видаляти зуб, стоматолог може зробити рентгенівський знімок, щоб з'ясувати топографію коренів зуба. Це особливо важливо при екстракції третіх молярів (зубів мудрості), сверхкомплектних і ретенірованних зубів.

Лікар розташовується щодо пацієнта в найбільш зручному положенні. При видаленні зуба верхньої щелепи лікар зазвичай встає праворуч і кілька спереду від пацієнта. Голову пацієнта закидають таким чином, що порожнина рота виявляється на рівні плеча лікаря. При видаленні зуба на нижній щелепі голову пацієнта злегка нахиляють вперед. Нижня щелепа при цьому знаходиться на рівні ліктя лікаря.

Прості видалення зазвичай виконуються під місцевим знеболенням.

Видалення зуба зазвичай включає наступні етапи:

  • відділення ясна від шийки зуба распатором або гладилкою;
  • накладення щипців на зуб;
  • просування щічок щипців, їх змикання і фіксація;
  • вивіхіваніе зуба. Залежно від кількості коренів проводиться або  люксація  (хитання, проводиться на багатокореневих зубах), або  ротація  (поворот зуба навколо осі, проводиться на однокореневих зубах);
  • витяг зуба з альвеоли.

Часто багатокореневих зуб бормашиною поздовжньо розрізається на частини, розділяючи коріння зуба, щоб провести видалення коренів поетапно.

Хірургічні видалення проводиться в тих випадках, коли не можна легко отримати доступ до зубів, які закриті слизовою оболонкою або кісткою — ретеновані і атиповий розташовані зуби, апікальні шматочки коренів давно видалених зубів. При хірургічному витяганні хірург може розрізати м'які тканини, що покривають зуб, остеотомом видалити частину кістки над зубом. Часто зуб може бути розрізаний на кілька частин, щоб полегшити його видалення.

Рекомендації після видалення

  • Не рекомендується займатися активним фізичною працею
  • Не рекомендується приймати їжу протягом 2-3 годин, приймати їжу на стороні віддаленого зуба, приймати гарячу їжу і напої.

У разі сильної кровотечі необхідно звернутися до лікаря.

(Джерело: вікіпедія)

Запис на прийом в м. Обухів: 04572 6-88-71 або 095 074-64-75, 096 258-59-01

Зателефонувати зараз